HWAM Fordele

Vælg en brændeovn med mange fordele

Er du ude efter en brændeovn der er nem at betjene og som giver dug den bedste forbrænding – så skal du læse med her.

Alle vores HWAM og WIKING brændeovne kommer som standard med en række fordele, som optimerer udbyttet af dit brænde, hjælper dig med at spare penge og øger komforten når du bruger din brændeovn.

Lyder det godt?
Se vores store udvalg af HWAMog WIKING brændeovne.

Forbrændingssystemer

Når du vælger en HWAM eller WIKING brændeovn får en brændeovn der hjælper dig til at opnå en rigtig god forbrænding. Alle HWAM og WIKING brændeovne er som standard udstyret med hhv. HWAM® Autopilot™ og WIKING ®Automatic™. Ønsker du en elektronisk og mere avanceret løsning kan du tilkøbe HWAM® SmartControl™ til størstedelen af vores HWAM ovne.

HWAM® SmartControl™ - læs mere her

HWAM® Autopilot™ - læs mere her

WIKING® Automatic™ - læs mere her

HWAM® Autopilot™

En brændeovn med HWAM® Autopilot™ sørger for en god forbrænding – til gavn for både miljøet og brændebudgettet – helt uden manuel regulering af lufttilførslen.

Ved hjælp af en bimetalfjeder reguleres lufttilførslen til brændkammeret automatisk, så du får mest mulig varme ud af dit brænde. Bimetalfjederen udvider eller trækker sig sammen, alt efter temperaturen i brændkammeret – og derved reguleres der for spjæld, så der kommer den rette mængde luft ind til bålet.

Alle HWAM brændeovne er udstyret med HWAM® Autopilot™ som standard.

Se videoen om fordelene ved HWAM® Autopilot™ her ►

HWAM® Autopilot™

WIKING® Automatic™

I en WIKING brændeovn sker luftreguleringen ved optænding og genindfyring helt automatisk gennem WIKING® Automatic™.
En varmefølsom bimetal fjender udvider eller trækker sig sammen afhængig af temperaturen i brændeovnen. Ved optænding er spjældet åbent så den korrekte mængde luft tik fobrændingen tilføres flammerne og der kommer godt gang i bålet. Hurtigt stiger temperaturen, spjældet lukkes automatisk og der fås en ren og effektiv forbænding. Når ilden begynder at brænde ud åbnes spjældet automatisk igen og der er klart til at lægge nyt brænde på eller lade ilden dø ud.

Med WIKING® Automatic™ får du mange fordele:

 • Bedre komfort
 • Lettere optænding
 • Ren og effektiv forbrænding
 • Mindre belastning af miljøet

Se videoen om fordelene ved WIKING® Automatic™ her ►

WIKING® Automatic™

HWAM® SmartControl™
Med HWAM® SmartControl™ slipper du for at bruge tid og energi på at opnå den optimale og mest miljørigtige forbrænding i din brændeovn – det klarer den elektroniske styring for dig.

Du skal blot downloade vores App ”IHS Smart Control” til din telefon eller tablet og indstille det ønskede niveau for rumtemperaturen – så giver app´en dig besked, når det er tid til at genindfyre for at holde temperaturen. Helt uden at du manuelt skal regulere spjældene.

For at skabe ild skal du bruge den rette mængde træ, varme og ilt. Og for at opnå den reneste og mest miljørigtige forbrænding, kræves den rigtige kombination af træ, ilt og temperatur.

Derfor har vi, i samarbejde med DTU (Danmarks Tekniske Universitet) udviklet HWAM® SmartControl™, som sikrer at den mest optimale kombination af ilt og temperatur opnås automatisk, så man opnår den rene forbrænding.

Den korrekte mængde ilt er meget vigtig for optimal forbrænding. HWAM® SmartControl™ måler konstant iltniveauet i brændeovnens afgang og kan derved hele tiden indstille ventilerne, så den rigtige mængde ilt er til stede.

Temperaturen i bålet skal hurtigst muligt op på min 750°C, da risikoen for udslip af gasser og partikler reduceres ved denne temperatur. HWAM® SmartControl™ hjælper med at holde luftventilerne i den rette position, så denne temperatur opnås.

Med tanke på, at Danmark har de strammeste lovkrav ifht. partikeludledning fra brændeovne i Europa kan du trygt og med god samvittighed tænde op og nyde at brændeovnen klarer det hårde arbejde for dig.

Se videoen om fordelene ved HWAM® SmartControl™ her ►

HWAM® SmartControl™

Varmelagring

Konvektionsvarme og varmelagring samlet i ét
Oplagring af varme er et fænomen kendt fra de store masseovne, hvor varmen opbevares i de sten, der omgiver brændkammeret.

Ved varmelagring i en brændeovn kombineres brændeovnens evne til hurtigt og behageligt at fordele konvektionsvarmen med masseovnens evne til at oplagre varme.

Sådan fungerer varmelagringen
Varmemagasinet kan fyldes med en stor mængde natursten, som har en særlig evne til at lagre varmen fra brændeovnen og langsomt afgive varme til rummet, også længe efter at ilden er gået ud.

Mens der fyres i brændeovnen, opvarmes naturstenen i varmemagasinet. Når ilden i brændkammeret er gået ud, fortsætter fedtstenen med at afgive sin opsparede varme. Herved opnår man en kontinuerlig og behagelig varmetilførsel til rummet.

Testmålinger har vist, at fedtstenene i det lille varmemagasin holder sig varme i op til 10 timer og i det store varmemagasin i op til 14 timer efter sidste indfyring.

Modellerne HWAM 3130, HWAM 3520, HWAM 3650, HWAM 3660, HWAM 3760, HWAM 4150, HWAM 4160, HWAM 4550, HWAM 4560, HWAM 4660 samt HWAM 5530 er konstrueret med et varmemagasin, hvor varmelagringen kan foregå.

Reguleringshåndtag til konvektionsluft
Som en ekstra detalje er HWAM 3500 samt HWAM 3650 og HWAM 3660 udstyret med et reguleringshåndtag, som åbner eller lukker for konvektionsluft til varmemagsinet. Med lukket konvektionsspjæld holder varmemagasinet længst muligt på den oplagrede varme i naturstenene, mens varmen fordeles hurtigst muligt i rummet når konvektionsspjældet åbnes.

Materialer

Hos HWAM anvender vi både pladejern og støbejern til fremstillingen af vores brændeovne.

Dette gør mulighederne mange for at lave et flot design; og et flot design er netop noget af det, vi hos HWAM vægter højt.

Stål og støbejern har hver deres gode egenskaber som til sammen gør det muligt at fremstille en god, funktionel brændeovn i et flot design.

Støbejern har en god formstabilitet og dets evne til at lede varme er stor. Smeltepunktet for stål er 1600°C, mens det for støbejern er på 1200°C.

Friskluftsystem

Uden ilt, ingen ild. Det er såre simpelt. En konstant luftstrøm til brændeovnen en nødvendighed, for at du opnår en ren og effektiv forbrænding i din brændeovn.

Krav til brændeovnene i moderne huse
Moderne huse skal være både energieffektive og miljø-venlige og er som konsekvens meget tætte. Fornuftigt ja, men det kan være et problem, hvis brændeovnen skal have tilstrækkeligt med luft, hvilket er vigtigt, for at ilden kan få ordentlig fat.

Løsning til brændeovne i moderne huse
Løsningen er et forbrændingsluftsystem, der sikrer en konstant tilførsel af luft til brændeovnen. Med et HWAM eller WIKING forbrændingsluftsystem skabes et kredsløb, der næsten er fuldstændig tæt.

Sådan fungerer friskluftsystemet
Den luft, som bålet i brændeovnen har brug for, suges ind i brændeovnen via røret gennem muren ud til det fri. Når bålet brænder, fortsætter luftstrømmen videre op gennem skorstenen, og dermed er kredsløbet sluttet.

Fordelen er, at brændeovnen ikke ”stjæler” sin egen varme luft for at holde gang i flammerne. På den måde undgår du unødigt varmetab og får en mere energieffektiv brændeovn. Systemet består af en kassette, som indkapsler brændeovnens autopilot-system, samt den nødvendige rørføring til grundinstallationen.

Installation af friskluftsystem
Systemet kan installeres på mange forskellige måder. Huse med en kælder kan lade røret gå igennem gulvet og via kælderen ud i det fri. Men naturligvis er den letteste metode at lade røret gå gennem den ydermur, hvorved brændeovnen er placeret. Og skal du bygge nyt eller renovere, anbefaler HWAM, at du allerede i den indledende fase indarbejder et rørsystem, der sikrer nok ekstern luft til forbrændingen i din nye brændeovn.

Yderligere information om mulighederne kan du naturligvis få hos din HWAM- eller WIKING-forhandler.

Konvektion

Konvektionsovne giver et behageligt indeklima og en ensartet temperatur i hele rummet.

Alle HWAM og WIKING brændeovne er konvektionsovne. Det vil sige at brændeovnen meget hurtigt giver varme fra sig efter optændingen. Varmen flyttes ved en naturlig luftstrøm og ikke ved varmeståling. Resultatet er et behageligt indeklima og en ensartet temperatur i hele rummet.

En anden fordel er, at yderkappen på brændeovnen ikke bliver særligt varm. Der kan således møbleres i ganske kort afstand til brændeovnen.

Rudeskyl

Rudeskyllet på en HWAM eller WIKING brændeovn giver muligheden for at få frit indblik til brændeovnens dansende flammer.

Levende ild er både fascinerende og skaber ro. Hertil kommer at synet af flammer er smukt i alle faserne; lige fra optændningen til glødefasen. Det er derfor vigtigt at ruden på en HWAM eller WIKING brændeovn ikke soder til under forbrændingen.

HWAM har udviklet en teknik, der sørger for, at glasruden hele tiden tilføres opvarmet luft fra tre sider for at modvirke at ruden sodes til.

Alle HWAM og WIKING brændeovne har rudeskyl.

Komfort

En HWAM og WIKING brændeovn er udviklet med det formål at opnå en god komfort i hele brændeovnens levetid.

Komfort på en HWAM eller WIKING brændeovn betyder, at du som ejer af en brændeovn opnår følgende:

 • En brændeovn, som er let at tænde op i
 • En brændeovn, hvor du ikke skal bruge tid på indstilling af lufttilførsel
 • En brændeovn, der indstilles automatisk til den optimale, miljørigtige forbrændning
 • En brændeovn, der sørger for en jævn varme i hele forbrændningsperioden
 • En brændeovn med en god brændselsøkonomi

... Alt sammen takket være HWAM® Autopilot™, WIKING® Automatic™og HWAM® SmartControl™. Desuden er både HWAM og WIKING brændeovne:

 • En brændeovn, der kræver minimal vedligeholdelse
 • En brændeovn, der ikke giver lugtgener
 • En brændeovn, der er meget rengøringsvenlig
Unikt lukkesystem

Brændeovne med unikt lukkesystem gør betjeningen af brændeovnen enkel.

Takket være det unikke lukkesystem sikres en tætsluttende låge samt en enkel og nem betjening. 
Træk blot let i håndtaget for at åbne. Når lågen lukkes, griber lukkekrogen fat og trækker lågen til.

Lukkesystemet er at finde på alle modeller i serierne:

 • HWAM 2600
 • HWAM 3100
 • HWAM 3400
 • HWAM 3500
 • HWAM 3600
 • HWAM 3700
 • HWAM 4100
 • HWAM 4200
 • HWAM 4300
 • HWAM 4500
 • HWAM 4600
 • HWAM 5530
 • HWAM I 40/55
 • WIKING Mini
 • WIKING Miro
 • WIKING Luma
HWAM - en unik brændeovn
 • Alle HWAM® brændeovne er af høj kvalitet og bliver produceret i Danmark efter internationale krav og standarder.
 • Alle HWAM® brændeovne har 5 års fabriksgaranti og 2 års garanti på sliddele, HWAM® Autopilot™ og HWAM® SmartControl™
 • Alle HWAM® brændeovne er designet af anerkendte danske og internationale designere med respekt for stolte designtraditioner. Læs mere om vores designere her.
 • En HWAM® brændeovn er udviklet for at optimere dit varmeforbrug, så du samtidigt opnår en god komfort, når du anvender brændeovnen.
 • Alle HWAM® brændeovne leveres som standard med HWAM® Autopilot™, med mindre du tilkøber den intelligente HWAM® SmartControl™.
 • HWAM® Autopilot™ giver dig god komfort ved automatisk at regulere lufttilførslen i din brændeovn, så du opnår en forbedret forbrænding.
 • Med HWAM® SmartControl™ får du en intelligent brændeovn, der styres via din smartphone, sikrer optimal forbrænding og giver besked, når det er tid til at lægge mere brænde på. Indstil ønsket temperatur på appen (IHS Smart Control”) og nyd friheden.
Du får følgende:
 • En brændeovn, som er let at tænde op i. Vi anbefaler top-down optænding for at opnå den mest miljørigtige optænding.
 • En brændeovn, hvor du slipper for at bruge tid på indstilling af lufttilførsel takket være den smarte HWAM® Autopilot™ eller den intelligente HWAM® SmartControl™.
 • En brændeovn, der indstilles automatisk til den mest optimale og mest miljørigtige forbrænding takket være den smarte HWAM® Autopilot™ eller den intelligente HWAM® SmartControl™.
 • En brændeovn, der sørger for en jævn varme i hele forbrændingsperioden.
 • En brændeovn med en god brændselsøkonomi.
 • En brændeovn, der kræver minimal vedligeholdelse.
 • En brændeovn, der ikke giver lugtgener.
 • En brændeovn, der er meget rengøringsvenlig.
 • Det er muligt at få HWAM® SmartControl™ på de fleste HWAM® brændeovne.

Jo flere fordele, jo bedre for os alle

Ser du også en fordel i en miljøvenlig og miljøeffektiv brændeovn der er nem at betjene og bedst mulig for miljøet – så er det en HWAM® eller WIKING® brændeovn du skal se nærmere på.

Alle vores brændeovne er som standard udstyret med de helt unikke forbrændingssystemer HWAM® Autopilot og WIKING® Automatic™. HWAM® SmartControl™ kan tilkøbes de fleste HWAM modeller.

Forbrændingssystemerne optimerer automatisk den måde der tilføres luft til bålet og det kommer der en mere miljørigtig forbrænding ud af.

Når du vælger en brændeovn med stenbeklædning, får du en brændeovn med et unikt udseende, da hver sten har sit helt eget fingeraftryk. Udover at få en brændeovn med et unikt udseende, opnår du også andre fordele der er til at tage og føle på. Oplagring af varme er et fænomen kendt fra masseovne, hvor varmen opbevares i de sten, der omgiver brændkammeret. Ved varmelagring i en brændeovn kombineres brændeovnens evne til hurtigt og behageligt at fordele konvektionsvarmen i rummet med masseovnens evne til at oplagre varmen.

Udvalgte HWAM og WIKING-modeller er konstrueret med et varmemagasin, der kan fyldes med varmelagringssten, som har en særlig evne til at lagre varmen fra brændeovnen og langsomt afgive den til rummet. Dette gør, at du kan nyde varmen, længe efter at ilden er gået ud.

Med en brændeovn med varmelagring får du en mere kontinuerlig varme i rummet med den samme mængde brænde.

Alle vores brændeovne har rudeskyl som standard. Det betyder, at du undgår, at ruden soder til hvorved du altid har et bedst mulige indkig til flammerne. Se mere her

Nybygget hus? intet problem

Har du et nybygget og rigtig tæt hus, har du måske hørt, at det ikke kan lade sig gøre at have brændeovn?
Det passer heldigvis ikke. Du kan tilkøbe et HWAM eller WIKING frisluftsystem som trækker luft til forbrændingen direkte ude fra hvorved du sikres den optimale ilt til brændeovnen.

Køb en HWAM eller WIKING brændeovn

Vi ønsker, at du får en miljørigtig og effektiv brændeovn og med vores innovative forbrændingssystemer får du en intelligent brændeovn, som næsten gør alt arbejdet for dig.

Det skal være nemt at have brændeovn. Når du køber en HWAM eller WIKING brændeovn er du sikret netop dette. Her behøver du ikke at være den store spejder for at lykkes med at få tændt op. Vælger du at tilkøbe HWAM® SmartControl™ kan du endda styre rumtemperaturen via en app på din smartphone eller tablet. Vi har gjort det nemt, så du bare skal koncentrere dig om at nyde varmen og de dansende flammer.

Find din lokale forhandler her

Har du fået lyst til at se brændeovnene i virkeligheden eller har du ubesvarede spørgsmål, så tag fat i en af vores kompetente forhandlere – du finde dem lige her