Pr. 1. august 2021 trådte en ny lov om udskiftning af brændeovne i kraft. Loven er vedtaget med opbakning fra et bredt flertal i Folketinget med et ønske om at forbedre luftkvaliteten, samt begrænse partikelforureningen i Danmark.

 

Læs mere om loven her 

Brændeovn ved ejerskifte

Hvem berører ejerskifteordningen?

Brændeovne, der er produceret før 2003 og som findes i helårsbolig, lejlighed eller fritidshus ved ejerskifte skal udskiftes eller skrottes ved køb af ny. Altså, kun ved boligens ejerskifte, skal brændeovne ældre end 2003 udskiftes eller skrottes.
 
 
Hos HWAM hilser vi den nye ejerskifteordning velkommen, da vores brændeovne og pejseindsatse i perioden fra før 2003 og frem til nu, har undergået en stor udvikling. Bl.a. har vi udviklet HWAM® SmartControl™, der hjælper brugeren af HWAM brændeovne med at styre den vigtige og afgørende forbrændingsluft, så forbrændingen er optimal. Det mener vi er intelligent!
Bestem årstallet

Er min brændeovn fra før 2003?

Det kan være svært at vurdere, så vi hjælper dig her med en oversigt over de brændeovne, vi har produceret igennem tiderne, og fortsat gør her i Danmark.
 
 
Har din brændeovn et CE mærke på typeskiltet, så er den produceret fra 2006 og fremefter - du finder typeskilt og CE-mærke på din brændeovn.
 
Se listen nedenfor.
udskift din brændeovn

Skal du have ny brændeovn?

Bestem årstallet på din brændeovn

Produceret før 2003

Produceret før, under & efter 2003

Produceret efter 2003

udskift din brændeovn

Du kan søge dispensation

Køb, salg & installation

Krav ved køb, salg & installation af brændeovne

Skal du installere en brugt brændeovn, er der samme regler som ved køb af en helt ny - eissionskravene i brændeovnsbekendtgørelsen skal opfyldes, og det er producentens ansvar at dokumentere i en prøvningsattest.

Hvis ikke der findes en prøvningsattest på ovnen, kan denne ikke godkendes af en skorstensfejer og må hermed ikke installeres og fyres i.

 

Når du køber ny brændeovn
Der er forskellige regler der gælder, alt efter hvornår din nye brændeovn er solgt: Er brændeovnen købt før 1. januar 2022 skal der medfølge en prøvningsattest til din brændeovn. Denne prøvningsattest skal skorstensfejer skrive under på ved installation.
Er brændeovnen solgt efter 1. januar 2022 er der ikke krav om en prøvningsattest, men et dokument med EcoDesign produktoplysninger.