I 2001 indgik HWAM samarbejdet med designer-duoen Sørig & Jacobsen. Samarbejdet har siden da resulteret i mange smukke brændeovne fra HWAM.

Varm, venlig og favnende var nøgleordene, da de to industrielle designere Henrik Sørig Thomsen og Tobias Jacobsen gik i gang med at designe den første brændeovn for HWAM. I år 2001 så vi så brændeovnene Figaro, Carmen, Othello og senere indbygningsovnen med buet front I 20/80 samt 3600-serien. Den seneste model fra designer-duoen er den hidtil mindste brændeovn i HWAMs historie: HWAM 2600-serien.

”For at gøre designprocessen mere frugtbar og spændende har vi valgt at arbejde sammen om projekter. Når vi mødes opstår der en slags kreativ energi. Vi bliver inspireret af hinanden”, fortæller Henrik Sørig Thomsen. Henrik Sørig Thomsen har en snedker baggrund og Tobias Jacobsen er guldsmed. Deres uddannelse på Danmarks Design Skole kombinerer det håndværksmæssige med det kreative.

Under udviklingen af et HWAM produkt taler vi meget om det grafiske og det skulpturelle udtryk. Der er mange linjer og funktioner, der skal formgives og danne en fælles struktur. Det er vigtigt at vores form også har en smuk bagside. Vi prøver at give brændeovnen karakter af et møbel. Der skal være en finish på produktet, som man kender fra nogle af de største møbelklassikere.

Godt design er altid resultatet af en god dialog og en spændende skabelsesproces. For de to designere betyder det, at der både skal være plads til at tænke på kundens behov og til at fordybe sig i tekniske detaljer.

I deres konstante arbejde på at forbedre brugerens oplevelser af form og funktion, er de både inspireret af B&O, IKEA og de store danske designere, som f.eks. Arne Jacobsen.

Henrik Sørig Thomsen designstudio (Århus) og Tobias Jacobsen Design (København) samarbejder på projekter inden for produktdesign og har i fællesskab dannet firmaet Sørig & Jacobsen A/S.

Henrik Sørig Thomsen og Tobias Jacobsen har bl.a. designet produkter og møbler til interiør og eksteriør, desuden elektroniske produkter, så som Beocom telefonen til B&O.

www.soerig-design.dk 
www.tobiasjacobsen.dk 

Syn og holdning

Vi arbejder ud fra den ledetråd, at formen skal udtrykke funktionen. Det skal være tydeligt, hvad produktet skal bruges til, og hvilken historie formen vil fortælle. Ved at give brændeovnene et både smukt og ekspressivt udseende kan man give arkitekturen et godt modspil. Brændeovnen kan enten understrege eller skabe kontrast til husets arkitektur, men vigtigst er det, at der tydeligt er taget stilling til designet, samt at ovnen fremstår som et smukt og personligt valg.

Det brænder vi for

Når vi arbejder med formgivning, er vi meget optaget af at give produktet en skulpturel karakter, der er holdbar set fra alle vinkler og bryder med de vante ikoner. Men det er også vigtigt at processen tager afsæt i en holdning til hvad brændeovnen repræsenterer. En brændeovn er jo langt mere end et livsstilsprodukt, og vi studerer med lige stor interesse bygninger, skulpturer og naturens former samtidig med, at vi gør os tanker, om hvordan man undgår at miljøet bliver belastet og hvordan man kan spare energi. Det gør man blandt andet ved at skabe produkter med lang levetid, gennem omtanke og langtidsholdbart design.


Om samarbejdet med HWAM

Når vi mødes med HWAM, for at tilpasse modellen og designet til teknologien, sker det i respekt og lydhørhed, der går begge veje, netop fordi det er i alles interesse at form og funktion bliver en helhed. Sammen med HWAMs bedste ingeniører går vi på jagt efter den bedste og smukkeste løsning. Det er frygteligt spændende og kan næsten sammenlignes med detektiver, der søger svar på de mange spørgsmål. Vi mærker en frihed og en interesse for design og vi supplerer hinanden rigtig godt. Der er stor åbenhed og stor kreativitet fra HWAMs side. Mange ideer opstår i fællesskab.

Tanker omkring et HWAM-produkt

Med Figaro har vi ønsket at skabe en skulpturel form, der afspejler ildens kraft og som inviterer beskueren. Med de 5 graders hældning har vi givet et nemmere kig ind til flammerne og rammet ilden ind, så den bliver et smukt billede på væggen. Det gjorde vi med tanke på et staffeli, der er skrånet, så man kan betragte billedet fra den bedste vinkel. For at bløde formen op har vi givet alle kanter på formen en runding, - noget man ser på gode snedkermøbler. I samarbejde med HWAM's ingeniører har vi gjort brændkammeret bredere, så der er plads til nogle ordentlige kævler, og man kan skabe et rigtigt bål. Varmeudnyttelsen er helt i top og vi tror på at Figaro kan blive et rart samlingspunkt omkring ilden, hvor man skaber sine egne historier eller et frirum hvor man kan falde lidt i staver og være sig selv i en travl hverdag.

Om fremtidens ovne

Brændeovne har en tendens til at blive retro-agtige og nostalgiske. Den tendens vil vi gerne modvirke. Vi synes det er vigtigt, at vi står ved den tid vi lever i, og at vi har tillid til, at man kan skabe velvære og skønhed i det nu vi lever i, uden at skulle trække på nostalgi for at skabe en bestemt forestilling om, hvad hygge er. Som før nævnt skal ovnen naturligvis vælges i forhold til den arkitektur den skal placeres i. Vi vil blot minde om, at ældre arkitektur ikke nødvendigvis kræver en retro-agtig brændeovn. Det spændende sker ofte i et miks mellem nyt og gammelt...